Postojimo od 1988. godine
Korpa je prazna

bazen 250x156Nakon temeljnog mehaničkog čišćenja bazena, predlaže se pranje, skidanje kamenca i dezinfekcija, kao i preliminarna kontrola sveže unete vode.

Pranje i skidanje kamenca se može obaviti ručno ili mašinski - uređajima za pranje pod pritiskom ili tzv. "penomatima". Ovu metodu rada smatramo najefikasnijom i najekonomičnijom.

Predlog sredstava za pojedine faze čišćenja i dezinfekcije:

- Za ručno pranje i skidanje kamenca - sredstvo "Lactochem SK" ". Koristi se nerazređeno, direktnim nanošenjem. Posle delovanja od 10 - 15 min. isprati površine.

- Za mašinsko pranje i skidanje kamenca - "Acidopen". Koristi se u skladu sa preporukom proizvođača opreme, odnosno uz konsultaciju sa stručnjacima "Hemodom"-a.

- Za kombinovani tretman, pranje, skidanje kamenca i dezinfekciju - sredstvo "Akvalit". Sredstvo se koristi razblaženo (2%) i posle nanošenja ostavi da deluje 15 - 20 min.

Pre ponovnog punjenja bazena, potrebno je temeljno ispiranje vodom.

 

Postupak sa sveže unetom vodom

Pre dodavanja bilo kakvog dezinficijensa ili algicida u vodu, prilikom prvog punjenja bazena ili kasnije tokom korišćenja, obavezno izmeriti pH vrednost vode (pogodnim pH papirom ili jednim od standardnih setova za kontrolu pH). Idealna vrednost pH je između 7,1 i 7,4. Korekcija pH se vrši „pH +“ ili „pH –“ korektorom. Veća pH vrednost vode prouzrokuje iritaciju (pečenje) očiju, svrab i crvenilo kože. Obično je posledica prekomerne upotrebe neuslovnih hlornih preparata. Takođe, dolazi do izluživanja kamenca (kada je pH>7,6), što se manifestuje belim naslagama na opremi, zidovima i dnu bazena. Kod pH vrednosti manje od 7, nema rizika po ljudsku kožu, ali može doći do korozije metalnih delova opreme bazena (cevnih konstrukcija, delova pumpe i filtera). Preporučuje se korekcija pH vrednosti vode do poželjne vrednosti (7,1 – 7,4) pogodnim pH korektorom, pa tek onda dodavati algicid ili hlorni preparat. Kontrolu pH vrednosti treba vršiti, prilikom prvog punjenja bazena, prvih par dana svakodnevno, a kasnije jednom nedeljno. Sveže napunjenu vodu bi trebalo dezinfikovati trenutno, a takođe obezbediti i da ne dođe do reinfekcije vode i pojave algi. Dezinfekciju obaviti sredstvom Hemosept. Dozira se količina 2 g/m3. Hemosept je hlorni preparat (dihlor izocijanurat dihidrat) i veoma je efikasano dezinfekciono sredstvo. Za produženo dezinfekciono delovanje kao i prevenciju pojave algi preporučujemo sredstvo Algicid. Sredstvo je na bazi benzalkonijum hlorida – katjonaktivne supstance širokog spektra delovanja na bakterije i alge. Dodaje se u količini od 15 - 20 g/m3.

Napomena:

Predložen način rada je dat kao prosečan i odgovara našim najboljim saznanjima. Kod pojedinih korisnika se mogu javiti odstupanja od navedenih vrednosti što je posledica specifičnih uslova i načina rada!

Hemodom poseduje sertifikate koji garantuju kvalitet našeg rada.


Kontakt

Hemodom
Ulica Ljiljana 9
Sremska Kamenica
Srbija

: hemodom@hemodom.co.rs
: +381 - 21 - 463 - 151